Hry se psy a chytré odměny

       

 

Věděli jste, že existují hry se psy, které jsou vyloženě škodlivé? Jsou běžnější, než si myslíte, a pravděpodobně s nimi máte taky zkušenost. Naopak chytře zvolená hra může sloužit jako odměna, pro kterou váš mazlíček udělá vše, co vám na očích uvidí. Jak jít na výcvik i hry se psy chytře a podpořit motivaci vašeho čtyřnohého parťáka?

Ať už psa trénujete, učíte ho triky jen pro radost, nebo se připravujete na zkoušky či závody, měli byste mít srozumitelnou metodiku a motivaci, aby pochopil, co má dělat, a hlavně měl důvod to udělat. Zadarmo ani kuře nehrabe a u psů tomu není jinak.

 

HRAČKY PRO PSY, NEBO PAMLSKY? ZKUSTE OBOJÍ

Úplně základní a nejčastěji používané odměny jsou pamlsky a hračky. Ideální je používat kombinaci obojího.

I když váš pes není výrazně hravý, nebo je zvyklý hrát si jen s ostatními psy, nezoufejte. Hraní se dá naučit. Proto je vhodné už od malička ve psu hravost probouzet. Hračky, a hlavně vzájemná hra, jsou velká přidaná hodnota, kterou ani nejvoňavější pamlsky nepřekonají.

 

     

Odměny ve formě hry mají mnoho výhod:

  • využívají vrozených loveckých pudů psa
  • zrychlují provádění cviků (ideální třeba při nácviku přivolání)
  • snižují množství pamlsků (zvláště, když se pes potýká s nadváhou)
  • poskytují psovi důležitý pohyb a zábavu
  • učí psa pracovat se vzrušením z lovu a trénovat v tomto ohledu sebeovládání (hry na kontrolu, např. drž/pusť aj.)
  • pes může díky hře projevit své lovecké chování, které nemá obvykle kde ventilovat
  • v neposlední řadě hry prohlubují vzájemný vztah s člověkem

 

Hodit psovi hračku, aby ji kousal a zabavil se s ní sám, má smysl jen v případě, že potřebujeme psa rozptýlit, když na něj nemáme čas, či ho necháváme o samotě. V tréninku dovedností a ke zlepšení spolupráce samostatné hraní nepomůže.

PŘETÁHNĚTE PSA NA SVOJI STRANU

Skvělou odměnou i hrou je přetahování s páníčkem. I tady je ale potřeba trochu přemýšlet a u psů s extra silnými loveckými pudy hry dávkovat. Proto je nejlepší kontrolované přetahování. Pes se dokáže uklidnit a ovládnout, což pomáhá při tréninku mnoha dovedností, dokonce i v tréninku závodních disciplín. Může nám pomoci např. naučit psa pouštět věci na povel – např. ty, které nechceme, aby náš parťák bral do tlamy vůbec, včetně „pokladů“ nalezených na vycházkách.

Když psa odvoláte například z pole plného myší, kompenzujete mu přetahováním vzrušení z lovu hlodavců a přesměrováváte jeho pozornost na hračku.

Společná hra zvyšuje naši hodnotu v očích psa a je jedním z důvodů, proč díky ní bude váš mazlíček nadšeně plnit vaše přání.

 

POZOR NA HRY, KTERÉ ŠKODÍ

Málokdo ví, že házení míčků není vhodná zábava pro každého. Pokud máte pejska, který rád dvakrát až třikrát doběhne pro hračku a pak jeho zájem pomalu opadá, nic tím nezkazíte.

Pokud ale váš pes dokáže běžet pro míček stokrát za sebou, nevnímá, co se děje kolem, a je ochotný za aportem skočit kamkoliv, nastává problém.

Časté a dlouhodobé házení balónku je absolutně nevhodná hra, která psa rozruší a má neblahé dopady i na fyzické zdraví.

Pes aportující do roztrhání těla zažívá obrovské vzrušení. Do krve se vyplaví velké množství hormonů, které organismus odbourává hodiny až dny po skončení hry. V tomto stavu se přetěžuje nervová soustava, což komplikuje práci se psy. Zhoršuje jejich problémy, tzv. se přetáčí – nejsou schopni se uklidnit, vnímat, často štěkají, nebo ventilují nervové přetížení jinak.

 

JAKÉ HRAČKY VYBRAT? PODPOŘTE LOVECKÉ PUDY


    

Hračky pro přetahování by měly být z příjemných materiálů. V tomto ohledu jsou psi různě nároční. Někteří se budou tahat o cokoliv, ale většina dává přednost měkkým materiálům.

Spousta psů zbožňuje pískání a jiné zvuky, protože jim evokují zvuky lovených zvířat.

 

          

Někteří psi budou z pochopitelných důvodů uneseni ze skutečných kožešin. Materiál musí být velice pevný v tahu a kvalitně sešitý.

Menší měkké hračky se dají s sebou nosit na procházky a používat nejen jako odměna, ale třeba také k nácviku vyhledávání předmětů.

Někdy se hodí pestrobarevné hračky, které jsou v přírodě dobře viditelné. Jindy, když chceme zapojit čich, přijdou vhod ty nenápadné v odstínech zelené a hnědé.

 

 

Pokud zvolíte vhodnou hračku a promyšlenou hru, váš pes vás bude milovat a povely bude plnit o to radši. Užijete si společně spoustu zábavy, natrénujete nové cviky, podpoříte rozvoj psa i váš vzájemný vztah.

Marcela Procházková

je zkušená trenérka psů a psí chůva. Kynologii se věnuje od 14 let. Se svými psy běhala agility a věnovala se sportovní kynologii. Nyní se zaměřuje na nosework a obedienci. Složila několik kynologických zkoušek. 6 let působí jako trenérka psů v Bílině, Lounech a v psím hotelu Dogpark, kde pořádá pravidelné výcviky.

e-mail: SkoFarma@gmail.com

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz