Cesta za dobrou fotkou domácího mazlíčka

Jak vznikají fotografie domácích mazlíčků?

Hravá kolie vyskakující za plyšovým netopýrem, německý ovčák utíkající schovat si kořist v podobě přetahovadla s kožešinou, neposedná štěňata bojující o plyšovou kostičku, ale i pózující potkani nebo kočky. Foto momentky s domácími mazlíčky z přírody i atelieru znáte z našeho webu či sítí. Máte je rádi a často se nás ptáte, jak vznikají. Pojďte nahlédnout do zákulisí vzniku fotek pro Pískací potvůrky a do světa Moniky Knopové, fotografky, která má tyto skvělé snímky na svědomí.

Dohromady nás svedla náhoda

S Monikou nás dohromady svedla náhoda. Jako chovatelka whippetů objevila naše hračky a byla nadšená z toho, jak jsou odolné a že s nimi snadno zabaví neposedné pejsky během focení. „Fotím všechny pejsky, kočky i jiná zvířátka, hračky se osvědčily i v ateliéru, kde je focení nejtěžší,“ říká Monika.

Po dobrých zkušenostech s Pískacími potvůrkami nás Monika oslovila a nabídla nám spolupráci. Líbila se nám její tvorba a museli jsme uznat, že má oko na dobré a veselé záběry. Její práce navíc stála na podobných základech jako ta naše – vyzařovala z ní radost ze spolupráce s pejsky, zábava a profesionalita. Nebylo pochyb o tom, že si budeme rozumět. A proto jsme si plácli.

 

Radost ze spolupráce

Jak je vidět, spolupráce těší nejenom nás. Monika k tomu dodává: „Když dám svým modelům Pískací potvůrky, nemusím je dvakrát přemlouvat k pózování. Většina psů se chytne na voňavou hračku s kožešinou nebo na pískací myšku. Horší je přesvědčit ostatní modely, třeba potkany, aby se nerozutekly na všechny strany.“????

„Ateliérové fotky jsou na organizaci náročnější než ty venkovní. Udržet pejska v klidu na místě, kde je potřeba, je u aktivnějších pejsků problém, ale i s tím si poradíme. Focení venku v akci je pro pejsky přirozenější, s hračkou zaujmeme jejich pozornost a veselé hry jsou pro ně velkou zábavou,“ dodává ke své práci Monika.

V temné komoře

Monika se dostala k fotografii přes svého tatínka. „Zvířata jsem fotila od 8 let. Byli to ti nejlepší modelové. S tátou jsme po večerech vyvolávali v temné komoře a nejvíc jsem se těšila na ten kouzelný moment, kdy se začala fotka postupně objevovat. Bylo to jiné než v době digitálních fotoaparátů a mělo to něco do sebe,“ vzpomíná Monika a pokračuje ve vyprávění.

„Časem jsem si začala pořizovat lepší techniku, a tím jsem se posouvala ve focení dál. Oslovovali mě známí, kteří chtěli pěkné fotky. Z focení se stala vášeň. Tím, že mám výstavní psy a jsem koňák, to byla jasná volba. Přes počáteční nedůvěru majitelů ve své pejsky při focení mohu říct, že vyfotím i neposedné modely. Je důležité pejska něčím zaujmout - jak přijdu na to, co pejska zajímá, máme vyhráno. Pískací hračky mně moc pomáhají, pejsky hodně baví a problém je spíš s tím, že pak hračku nechtějí vrátit a nejraději by si ji odnesli domů,“ říká s úsměvem Monika.

Zvířecí modelové v akci

Spolupráce s Monikou funguje skvěle déle než rok. Díky tomu, že často přesvědčí majitele svých zvířecích modelů, aby se stali tváří Pískacích potvůrek, můžete na našich sítích vidět rozličné rasy psů v různých situacích, zato vždy šťastné, že si mohou hrát a skotačit.

 

Pokud chcete mít i vy chvíle s vašimi mazlíčky uchované nejenom ve vašich vzpomínkách, ale i na krásných fotografiích, neváhejte se ozvat Monice. Třeba se váš chlupáč stane taky hvězdou našich sítí. ????

Monika Konopová
Facebook: https://www.facebook.com/FotoMoNikon
Web: https://www.monikakonopova.cz/

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz