Psí nachlazení a rýmičky a jak na ně?

Stejně jako my lidé jsme v nevyzpytatelném podzimním a zimním počasí více náchylní k nachlazení, u psů hrozí to samé. Nezapomínejte proto v tomto čase na psí oblečky u plemen, u kterých je to potřeba, na zvýšený přísun vitamínů a dbejte na to, abyste mokrého psa po návratu z procházky vytřeli do sucha. I pejskův pelech by měl být na suchém místě bez průvanu, aby nenastydl.

Jak poznat, že je váš pes nachlazený?

Že s vaším pejskem není něco v pořádku, poznáte podle toho, že je unavený, bez nálady, nemá takovou chuť k jídlu jako obvykle anebo pokašlává. Některým pejskům taky teče z očí a z nosu.

Co dělat při nachlazení psa?

Nepanikařte. Lehké nachlazení u pejska vyléčíte snadno sami doma. Stačí mu dopřát klidový režim, teplý pelíšek, vynechat dlouhé procházky a zajistit přístup k dostatku vody v pokojové teplotě.

Pokud nachlazení trvá déle, neotálejte s návštěvou veterináře. I pejskům totiž hrozí zápaly plic a jiné závažné nemoci. Psí lékař mu většinou předepíše antibiotika a doporučí klid.

Je to psincový kašel?

Psincový kašel je nejběžnější psí nachlazení. Protože je vysoce infekční, přenáší se hlavně tam, kde je pohromadě hodně psů – na cvičácích, výstavách nebo na závodech.

Psincový kašel se projevuje ostrým, dráždivým kašlem, který vypadá, jako by pejsek měl něco v krku a snažil se to vykašlat. V začátcích zabírá jitrocelový sirup. Pokud se domácí léčba neosvědčí, je lepší navštívit zvěrolékaře, který vašemu mazlíkovi předepíše léky.

Proč se mít před kašlem na pozoru?

Pokud je váš pejsek v dobré formě a krmíte ho kvalitním jídlem, nachlazení by se mu měla vyhýbat. Když ale dojde k tomu, že kašle delší dobu, neměli byste návštěvu veterináře odkládat. Může jít totiž o projevy alergií, astmatu nebo srdečních problémů.

Přejeme vašim pejskům pevné zdraví. ????

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz