Jak správně vybrat štěně a nenaletět

Rozhodli jste se pro koupi štěněte? Prohlížíte si jejich fotky na internetu, jedno roztomilejší než druhé, a těšíte se na nový přírůstek do rodiny? Abyste s novým pejskem zažívali víc radostí než starostí, máme pro vás 10 tipů, jak si správně vybrat psa, na co si dát pozor a jak nenaletět množitelům a jiným podvodníkům. 

 

Vyhledávání štěňat

Pořídili byste si mobil z bazaru nebo z Facebooku? Tak si tam nepořizujte ani svého psa. Raději si vyhledejte ověřené chovatele a čtěte recenze, anebo se jeďte podívat do útulku.

 

Všechno má svůj čas

Pokud vám někdo tvrdí, že mu zrovna jedno štěně zbylo a že vám ho doveze hned druhý den, mějte se na pozoru; pravděpodobně jde o množitele. Na štěně od renomovaného chovatele budete čekat většinou měsíce a obvykle se to vyplatí.

 

Množírna není jen špinavé JZD

Ve množírně to může vypadat i jako v běžné domácnosti. Zbystřit byste měli, pokud „chovatel“ chová více módních plemen, štěňata nevypadají zdravě, nebo slibuje další vrhy rychle za sebou.

 

Seznamte se s chovateli

Před koupí psa navštivte několikrát chovatele. U seriózních chovatelů je běžný průběžný kontakt a poradenství, které prodejem psa nekončí.

 

Zdraví je základ

Prověřte zdraví štěněte, hledejte černé tečky na uších – známku svrabu, výtok u očí – známky zánětu, nebo průjem – pejsek má špínu kolem řitního otvoru a trus v pelíšku. Nechte svůj spasitelský komplex doma a nepořizujte si apatické, slabé štěně, které na vás smutně kouká.

Mini štěně

Štěňata nesmí být podle zákona odebrána od matky dříve než 50 dnů po narození. Proto si nepořizujte mladší pejsky, i když vám „chovatel“ tvrdí opak. Stáří štěněte prověřte kontrolou sacího reflexu – pokud se vám štěně přisaje na prst, je ještě příliš malé. Také pokud ještě nemá mléčné zuby, měli byste se mít na pozoru. Zuby se psům prořezávají až okolo 3. týdne.

 

Populární plemena

Psi módních plemen, jako je francouzský buldoček, jorkšír či jack russell, se dobře prodávají, proto se právě u koupě těchto psů mějte na pozoru. Pozor na „plemena“ jako jorkšírský naháč nebo jiné nesmysly, množitelé si často vymyslí i neexistující plemeno, aby prodali psa s vadami.

 

Štěně bez PP po rodičích s PP

Takové štěně neexistuje, ledaže by mělo vady, které by se mohly projevit na jeho potomcích. Každé štěně, které pochází od rodičů s PP, má automaticky průkaz původu, i když vám majitel může tvrdit opak. Množitelé často používají i falešné papíry. Proto si jej raději nechte ověřit nějakým odborníkem – kynologem.

 

NE! impulzivnímu nákupu

Množitelé často s prodejem spěchají a rádi vám štěně doručí třeba hned druhý den před nejbližší supermarket. Mějte se před tím na pozoru. Zákon zakazuje předávání štěňat na veřejných prostranstvích a dobrý chovatel takto nikdy nepostupuje.

 

Nezachraňujte štěňata

Nekupujte si psa z lítosti: nákupem psa z množírny podporujete neetický obchod, který tak může dál růst. Pokud máte podezření, že někdo nabízí psa z množírny, třeba jen v inzerátu, nahlaste to přes web Státní veterinární správě.

 

Šťastnou ruku při výběru nového člena vaší domácnosti vám přejí Pískací Potvůrky.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz