Stříhat, nebo nestříhat psa v létě?

Stříhání psů v létě je častým předmětem vášnivých diskusí mezi pejskaři. Mají to pejsci stejně jako my a potřebují v teplých dnech shazovat svršky (čti srst), anebo jsou spokojení tak, jak jim kožich narostl? Co je lepší pro pohodu vašeho psa, stříhat, nebo nestříhat?

Jak funguje psí srst?

Mrkněme se nejdřív na to, jak psí kožich funguje. Srst psa se skládá z krycích chlupů a z podsady. Krycí chlupy chrání tělo psa před vnějšími vlivy, jako je sluníčko, voda a vlhkost, zatímco spodní vrstva – podsada – slouží jako izolace. Srst psa má především termoregulační účinky.

Různé typy srsti = různé typy úpravy

Na péči o psí srst má zásadní vliv typ psího kabátku. Například hladká srst, kterou mají třeba jorkšíři, je skoro stejná jako lidské vlasy. Má minimální množství podsady a chybí jí termoizolační schopnosti. Takoví pejsci se v létě snadno přehřejí a v zimě prochladnou, ale stříhání je tady namístě. To samé platí u psů s kudrnatou srstí, jako jsou například pudli, protože ti nelínají.

Hrubosrsté pejsky – hlavně teriéry a knírače – není radno stříhat. Přišli by tak o ochrannou vrstvu srsti a mohlo by se lehce stát, že už po slabém letním deštíku promoknou a nastydnou. Jejich srst by se častějším stříhání taky mohla znehodnotit, chlupy by začaly slábnout. Hrubosrsté pejsky je proto nejlepší trimovat. To znamená zbavovat je mechanicky odumřelých chlupů, které jim jinak samy nevypadnou, speciálními hrabičkami nebo trimovacím nožem. Chce to trochu cviku a trpělivosti, ale dá se to zvládnout i doma.

Původní typ psí srsti – srst s podsadou, která je krátká, středně dlouhá nebo dlouhá, není určena ke stříhání. A v ideálním případě se udržuje sama línáním.

Co ještě ovlivňuje hustotu psího kabátku?

Hustotu psí srsti ovlivňuje teplota a délka světelného dne. Ideálně by s příchodem jara měli pejsci línat a jejich „zimní kabát“ s hustou podsadou by se měl změnit na letní s menším množstvím podsady. U některých psů žijících v bytě to ale neplatí, proces línání může být narušen a pejsci pak línají celoročně a mají stále letní srst.

Stát se může i to, že pes nelíná pořádně a zůstane mu zimní srst. V takovém případě stříhání pejskovi pomůže s regulací teploty. Pokud je to případ vašeho pejska, je ideální probrat vše s odborníkem, který ví, jak postupovat, a nehrozí, že nevhodným sestřihem nenapáchá víc škody než užitku.

Stříhat, nebo nestříhat? To je, oč tu běží…

Stříhat, nebo nestříhat? Závěr je jednoduchý: je to individuální, ale nejlepší je nechat srst pejsků přirozeně růst. Ani ten nejmodernější psí sestřih totiž neovlivní kondici pejska ani jeho motivaci něco dělat v parném létě. Když vše funguje správně a pes na jaře přechází na letní srst s minimálním množstvím podsady, je skvěle připraven na teplé letní dny. Horní, krycí srst odráží nebo pohlcuje teplo a sluneční paprsky a nedovoluje jim proniknout ke kůži psa. Spodní patro srsti pak poskytuje dostatečnou izolaci, aby zabránilo přehřátí, a zároveň umožňuje odvádění tepla z těla. Srst tak chrání psy před spálením sluncem, úžehem i nachlazením. Psí kabátek prostě funguje perfektně i v létě bez našeho zásahu a není důvod na tom cokoli měnit.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz