Vánoční nebezpečí pro psy: zajistěte si bezpečné svátky

Vánoce jsou za rohem a s nimi i typická vůně skořice, třpyt vánočních ozdob a… spousta potenciálního nebezpečí pro našeho psa. Ale nebojte se, máme pro vás průvodce, jak vánoční svátky přežít se psem bez úhony a co dělat, když to nejde tak hladce, jak byste si představovali.

 

 1. Jmelí a vánoční hvězda

Tyto tradiční vánoční rostliny jsou jedovaté! Dejte je někam, kam váš pes nedosáhne. Pozor na opadávající kuličky z usychajícího jmelí, pejsky může napadnout je ochutnat. Jmelí umístěte tak, aby kuličky nepadaly na zem.

První pomoc při otravě: Co nejdříve dejte psovi tablety s aktivním uhlím. Pokud se i tak dostaví křeče nebo dýchavičnost, vyrazte hned na veterinu.

 

2. Vůně vánoc

Pes poznává svět čichem a vonné olejíčky mu vůbec nevoní. Naopak mu mohou způsobovat problémy. Pokud se vonného oleje v aroma lampičce pes napije, často to pro něj skončí průjmem, zvracením, může dojít k podráždění sliznice nebo k otravě.

Pozor na Tea tree olej, pouhých pár kapek dokáže způsobit závažnou otravu psa.

 

 3. Vánoční stromeček

Stromeček pořádně zajistěte ve stojanu, aby nedošlo k jeho převrácení, pokud máte doma psí smečku, není od věci jej i přivázat. Dejte ho na místo, kudy pejsek tak často nechodí, aby jej neporazil, když vás letí vítat. Pozor na jehličí, sice není jedovaté, ale psům může způsobit problémy se zažíváním. Pozor na skleněné ozdoby a lamety.

 

4. Adventní věnec

Pejsek může zavadit o vánoční věnec se zapálenou svíčkou anebo strhnout ubrus, na kterém je věnec položený, a vánoční pohoda se rychle změní v katastrofu. Pokud věnec zapalujete, mějte jej vždy na dohled a mimo dosah psa.

 

5. Vánoční cukroví

Psi milují sladkosti, ale klasické cukroví pro ně není. Je plné čokolády, oříšků a cukru, který jim může způsobit zažívací potíže. Upečte jim raději psí cukroví z masa a zeleniny.

 

6. Světelný řetěz a stromeček

Čím jiným otestovat, jestli je to zajímavé blikající světýlko na stromku k snědku, než vlastními zuby? Ujistěte se, že váš pejsek na světelný řetěz nedosáhne, aby v případě, že do něj kousne, nedostal ránu elektřinou.

 

7. Štědrovečerní večeře

O kapra a bramborový salát se se svým pejskem nedělte. Rybí kosti se mu mohou zapíchnout do tlamy a do krku a podráždit mu trávicí ústrojí. Salát plný majonézy může znamenat večer plný běhání… vždyť vy víte kam. 😊 Pozor! Zajistěte pořádně koš, kam vyhodíte zbytky od večeře, aby tu voňavou mňamku pes nevyčenichal a nesnědl, zatímco budete sledovat pohádky.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz